Om Jacuzzi®

Om Jacuzzi® så började det JACUZZI Brödernas uppfinning.

Bröderna Jacuzzi.

Jacuzzi bröderna runt 1925 Bröderna Jacuzzi.

Du ägnar såklart inte en tanke Candido Jacuzzis reumatiske son när du njuter av din Jacuzzi antingen på spa eller hemma. Historien om bröderna Jacuzzi skulle lätt kunna bli en Hollywoodfilm, komplett med framgångar, motgångar, tragedier och lyckligt slut – samt en och annan filmstjärna. en låt oss ta det från början. Runt år 1900 anländer sju italienska bröder vid namn Jacuzzi på Ellis Island. Som miljoner andra kommer de för att skapa sig ett nytt och bättre liv i USA. Till sist hamnar de längst västerut, i Berkeley i Kalifornien. Där börjar de arbeta med maskiner – den tekniska begåvningen har de gemensamt.

Flygplan av Modell Jacuzzi J-7.  1915

Jacuzzis flygplan J-7 med stängd kabin

Nyhet 1915 – flygplan där du sitter inomhus!

får Rachele Jacuzzi en insikt. Han har precis besökt Panama Pacific Exposition i San Fransisco. Där har han sett något helt nytt – en flygshow! Inspirationen får bröderna att grunda flygplanstillverkaren “Jacuzzi Brothers”. Deras kunnande leder till två uppfinningar: En helt ny propeller och världens första monoplan (d v s inte en dubbeldäckare) med stängd kabin, något som flygpassagerare än idag uppskattar. Eftersom Jacuzzi J-7 tog hela 7 passagerare, kallades den “Jacuzzi Giant” i pressen.1921 kraschar ett av planen. I kraschen avlider Giacondo Jacuzzi, piloten och två anställda vid företaget. De sex återstående bröderna börjar istället arbeta med pumpar. En av deras pumpar får förresten guldmedalj på delstatsutställningen i Kalifornien 1930.

Den reumatiska babyn – världens första Jacuzzi

Samtidigt drabbas brodern Candido Jacuzzis son Kenneth av reumatisk artros redan från 15 månaders ålder. Pojken plågas svårt av sin sjukdom. Det enda som hjälper är vattenterapi. Candido inser att han kan använda pumparna från för att skapa ett bubbelbad i familjens eget badkar. Jacuzzi ökar blodcirkulationen, och Kenneth växte upp till aktiv ung man (som så småningom blir chef för familjeföretaget).

Portabel Jacuzzi® (1956).

Portabel Jacuzzi® från 1956

 

Jacuzzi på recept – succé bland fysioterapeuter och ortopeder

Candido Jacuzzi har under tiden funderat på om det inte finns fler som kan ha nytta av en Jacuzzi-behandling. Arbetet börjar med att ta fram en pump som alla kan använda hemma. 1955 lanseras J-300, en portabel pump som gör varje badkar till ett Jacuzzibad. Den säljs i VVS-butiker. Den medicinska världen är mycket positiv och både fysioterapeuter och ortopeder både rekommenderar och ordinerar användningen, både på kliniker och i hemmet. Den var dock okänd för den breda publiken.

 

För utarbetade husmödrar – och Hollywoodstjärnor

Men 50-talet var tiden för de glamorösa Hollywoodstjärnorna och TV:s genombrott. Och där var bröderna Jacuzzi snabbt framme. För att skapa publicitet kring Jacuzzin, kom de överens med producenterna av “Queen for a Day”, en av de första stora TV-succéerna, att inkludera en portabel Jacuzzi i priserna (programmet kan för övrigt ses som en tidig variant för hjälp-TV, som t ex “Arga Snickaren”). Den marknadsfördes som ett sätt att stressa av för utarbetade husmödrar.

Skådespelarna Jayne Mansfield och Randolph Scott – Roman Bathtub
En glammigare sida av Jacuzzi kom snart. Hollywoodstjärnor som Randolph Scott och Jayne Mansfield berättade att de använde Jacuzzi för avkoppling, även om de inte direkt var utarbetade i egentlig mening. Denna nya exklusiva (och sexiga, även om det inte sades rent ut då) framtoning fick Candido Jacuzzi att tänka i nya banor. 1968 introducerades Jacuzzin som vi känner den under namnet the “Roman Bathtub”. Den blev en symbol för en lyxig och sexig livsstil och dök upp inomhus och utomhus, i privata hem och på spa-anläggningar.

Jacuzzi® i filmen Apocalypse Now 1979.

Jacuzzi jet, istället för propeller, som filmen Apocalypse Now utspelar sig.

Jacuzzi i “Apocalypse Now”

Men fortfarande kom större delen av familjeföretagets inkomster från vattenpumpar och pooltillbehör. Dessutom tillverkades pumpar för vatten-jet. De sistnämnda användes istället för propellrar på amerikanska patrullbåtar i Vietnam. Anledningen var att propellrarna hela tiden trasslade in sig i lianer och annat skräp som flöt omkring på Mekong floden. Det är ombord på en sådan båt med Jacuzzi-jet, istället för propeller, som filmen “Apocalypse Now” utspelar sig.

Luxury Morphois Alpha Bad från Jacuzzi design Pininfarina.

Luxury Morphosis Alpha Bathtub from Jacuzzi

Tillbaka till Italien – Jacuzzi och Pininfarina
När den kaliforniska tillbakalutade livsstilen spred sig på 70-talet, spred sig även Jacuzzi. Och originalet håller sin ställning; utvecklingen har aldrig stannat av. Idag finns det mängder av produkter i serien som säljs i över 60 länder jorden runt. I början av 2000-talet inleddes ett samarbete med det världsberömda italienska designföretaget Pininfarina, välkänt inte minst bland bilentusiaster för sin design – några av företagets andra kunder är Ferrari, Maserati, Alfa Romeo och Jaguar. Jacuzzi, företaget som sju fattiga italienska immigranter grundade, är alltså idag kunder till ett av Italiens ledande designföretag.

 Så gick det sedan.. 

Jacuzzi® Delfi Pro.

DAGENS JACUZZI®. Jacuzzi® Delfi Pro. dagens moderna spa bad

Jacuzzi® har kommit en lång väg från den första J-300-pumpen. Idag är Jacuzzi® den globalt ledande tillverkaren av badprodukter för både hemmet och offentliga anläggningar. Framgången beror på – förutom att Jacuzzi® är det företag som faktiskt skapade branschen (se ovan) – en unik förmåga att förena estetik och teknik. Som ett kvitto på framgången har Jacuzzi® har idag både patenterad teknik och prisvinnande design. Jacuzzi® arbetar idag med produkter för både hemmabruk och för exempelvis professionella spa-anläggningar. För hemmabruk finns duschar, badkar samt kompletta bad- och duschmiljöer. Dusch och bad finns med och utan funktion. Jacuzzi® tillverkar även sanitetsporslin som toaletter och handfat.

 

Jacuzzi® det Italienska orginalet från 1956 bubbelbad med högsta kvalité

Jacuzzi® J300 orginal pumpen från 1956

Jacuzzi J300-Pump för behandling av reumatisk värk 1956

För offentliga badanläggningar finns olika typer av massageprodukter som säljs både separat och kompletta som nyckelfärdiga lösningar.  Kontakta oss på Pronto Kakel® om du vill vet mer om Jacuzzi spa bad och bubbelpooler.

Öppettider i butikerna
Öppettider

ÖPPETTIDER BUTIKEN VELLINGE:

  • Måndag till Torsdag 10-18
  • Fredagar 10-16
  • Lördagar 10-14
  • Söndag STÄNGT

Fredagar även tidsbokning ring 040-466460

PRONTO KAKEL

Butiker i Malmö/Vellinge Pronto_Kakel_Kontakt_QR_-_Kopia(1)
Butik i Vellinge Kontakt
Kompanigatan 29, 235 32 Vellinge Tel: 040 – 466 460, E-post: info@prontokakel.se

 

  • linkedin
  • youtube
  • Pinterest
  • Google Plus