Mer om Terrakotta©

Mer om Terrakotta© informationssida från Pronto Kakel®

Om läggning av Terrakotta.

Vår Terrakotta läggs med hjälp av följande system:

• Läggning av produkten terrakotta som har samma eller likformig tjocklek använd fix.

• Läggning av produkten terrakotta som är ojämna i tjocklek använd bruksläggning eller fix med fixkam 12-14mm.

• Vilket system? Antingen i fix eller enligt traditionell modell en blandning av sand och cement dvs. bruk. Kallas då bruksläggning.

• VÄGGSYSTEM, för stora format och hög tjocklek.

Efter att vi lagt plattorna vi går vidare till fogningen, vilket betyder att vi fyller mellanrummet mellan plattorna.

Rekommendation avseende utomhusbruk av Terrakotta klinker, giltigt även för klinker och granitkeramik.

Vår italienska Terrakotta tillverkad i Florens är också lämplig för installation utomhus eftersom det är garanterat frostsäker och certifierad testad i Italien på (Instituto di Ceramica a Bologna). Dock måste all läggningen utomhus utföras i enlighet med alla bestämmelser och med rätt metoder, eftersom en felaktig installation kan skapa förutsättningar för skador även på en frostsäker produkt.

Här är några användbara tips till utläggning av Terrakotta klinker utomhus:

Om fall.

Fall under terrakotta klinker måste utföras under plattorna och fästmassan och kan variera från ett minimum av 1,5 – 2 %. Om fallet inte är uppfyllt, kan vattnet bli stående under golvet, som med frost skapar problem som även kan leda till att golvet eller avjämningsmassan lyfter pga. Sprängkraften vid isbildning.

Om vattentätning.

Före beläggning med plattor, i fix eller bruk så är det nödvändigt att sörja för vattentätning. Väderbeständiga takterrasser, uteplatser och balkonger kan uppnås med produkter som skall utvärderas från fall till fall, men det är fortfarande viktigt att det vatten som samlas ovan tätskiktet kanaliseras och leds bort från grunden. Syftet är att skapa en grund för ordentlig dränering av vatten, och det kan därför vara lämpligt att placera en mantelsektion typ ”laxstjärt” som är särskilt utformade för denna funktion.

Om tätskikt och separation.

Det är nödvändigt i alla beläggningar med terrakotta och kan bestå av en enkel film av polyeten.

Den har funktionen att förhindra kontakt med tätskiktet, vanligen kopplad till underlaget eller plattan, eller med skiktet av fix/bruk, och för att undvika, att på grund av rörelser slita på tätskiktet, vilket skulle kunna påverka vattentätheten i underlaget.

Om läggning av terrakotta klinker.

Klinkerplattorna läggs vanligen idag i någon form av fix som är flexibelt, om man har bråttom kan man använda snabbfix. Tips! Om man upplever att klinkern biter sig fast i underlaget pga. Plattorna suger sig fast och därmed är svåra att justera kan man med fördel förvattna dem med en vanlig murarborste på baksidan. Bruksläggning är inte lika vanligt idag men för traditionalisten kan det ju vara rätt metod, och  det kan det också vara om man upplever att det är besvärligt att få plattorna i samma höjd då det med bruksläggning är vanligt med en bädd tjocklek på 20-30mm och därmed lättare att jobba ner plattorna i underlaget. Dock detta förfarande medför ju också att det bygger mer ca 10-20mm.

Om rörelsefogar och fogar.

Deras syfte är att möjliggöra och kompensera för variationer i storlek av klinkerplattorna och måste finnas i både strukturen i läggningen av golvet. En flexibel koppling måste även utföras längs alla ytterkanter på golvet så kallad dilatationsfog. Före fogning bör man behandla golvet med en produkt som underlättar och minimerar risken för att fogen bränner fast eller sugs in i den obehandlade terrakotta produkten, exempelvis med Fila PRW200 säjs av Pronto Kakel®. Fogarnas bredd kan variera efter tycke och smak men observera att vi val av den handslagna varianten skall och måste fogarna vara bredare än vid fabriksgjorda klinker pga. Storleken varierar mer med de handgjorda klinkerplattorna. Fogens bredd kompenserar därmed för ojämnheter i formatet av produkten traditionell ”Fatto a Mano” terrakotta.

Om behandling och skydd av färdigt golv av terrakotta klinker.

Ytan på Terrakotta är inte färdig om den inte behandlas och skyddas på ett lämpligt sätt.

För vissa typer av terrakotta är denna behandling redan gjord av oss direkt i fabriken, så att de kan anses färdigbehandlande redan vid leverans så är fallet med t.ex. Cottonovo, il Luce och Maiolicato. För alla andra av våra terrakotta klinker ska detta skydd utföras på plats, denna behandling är obligatorisk inomhus, men inte utomhus där det inte behövs, och det är rent av så att det kan vara skadligt och riskerar att helt eliminera den naturliga avdunstningen av vatten från terrakottan, en funktion som underlättar förångning av fukt en fukt som riskerar att göra plattorna svagare över tiden.

Behandling av terrakotta består av flera olika moment:

1) Tvätta

2) Behandla

3) Underhålla

De första två stegen görs vanligtvis direkt efter läggningen och endast en gång, underhåll utförs på ett enkelt sätt av kunden vid användningen av ytan av terrakotta för att städa och avlägsna smuts.

Om Tvätt efter läggning av Terrakotta.

Att tvätta sitt nya golv är en viktig del i framgången för att efterföljande skydds behandling skall bli perfekt och bör utföras då golvet är torrt det tar cirka 20-30 dagar vid läggning i bruk och ca 2-3 dagar när man använt fix, men denna tid är beroende på temperatur och kan kortas väsentligt med en varmluftsfläkt och eller snabbhärdande bruk eller snabbfix.

1) Fukta golvet med vatten och sedan tvätta och skura golvet med en buffrad fosforsyra typ Deterdek eller PhZero från Italienska Fila under några minuter. Var mycket noga med att avlägsna alla spår av kalk, fix, cement eller lim från plattorna.

2) Gör en noggrann sköljning (tills du får klart vatten) låt golvet torka ordentligt efter rengöringen med syra.

Om Behandling av Terrakotta.

Behandlingen skall utföras på torrt golv (det är lämpligt att låta luften cirkulera i miljön även på vintern, för att underlätta avdunstningen av fukt), varvid väntetiden efter tvättning varierar från 3 till 10 dagar beroende på årstid, typ av terrakotta klinker och vilken typ av installation (fix eller bruks läggning).

Det finns många typer av behandling och produkter, från det mest naturliga och traditionella till de mest moderna.

Traditionell behandling av terrakotta klinker med pasta vax:

1) Applicera det flytande vaxet en impregnering mot vatten och fett med en svamp, roller, eller borste (borste är bäst) flytande vax som fungerar ungefär som en primer och jämna ut.

2) Efter 24 timmar, lägg på ett jämnt lager av en krämig lager pasta vax och borsta, detta tar lite tid så slappna av och njut av din vackra produkt.

3) Efter 48 timmar, applicera ett andra skikt av krämigt pasta vax.

Om Behandling med flytande vaxer:

Verksamheten i skrift är mycket enklare än de traditionella behandlingar som uteslutande består av efterföljande ansökningar, borste eller trasa, dessa produkter består av olika typer av emulsioner av självnivellerande och självpolerande medel. Det finns flytande vaxer som ger ett slutresultat med både matt, halvblank, blank yta. Låt alltid ytan torka innan polering genomför annars kan resultatet bli helt fel och man får göra om hela jobbet.

Om underhåll av terrakotta klinker.

Ditt nya fina golv behöver en annan behandling som skall göras periodvis beroende på slitage kan du använda ett flytande underhålls vax, Pronto Kakel säljer alla typer av produkter för rengöring och underhåll för alla typer av golv du hittar dem här.

För normal rengöring, använd ett neutralt rengöringsmedel typ Fila Cleaner, såpa eller bara skölj med vatten allt naturligtvis beroende på grad av nedsmutsning.

Om ni följer dessa enkla råd av avseende ert nya terrakotta golv så kommer ni få en produkt att glädjas åter under årtionden framöver, terrakotta klinker åldras vackert och det är troligt att även era barnbarn kommer att kunna få glädje av golvet ni precis fått lagt.

Mer om Terrakotta© Polering med vax av ett Terrakottagolv by Pronto Kakel® Mer om Terrakotta© Terrakotta golv maskinrengöring by Pronto Kakel® Mer om Terrakotta© Tvätt av terrakottagolv efter fogning by Pronto Kakel® Mer om Terrakotta© Maskinpolering av ett terrakotta golv by Pronto Kakel®

 

Öppettider i butikerna
Öppettider

Öppettider i vår butik i Vellinge.

  • Mån – Tors 10-18
  • Fredag 10-16
  • Lördag 10-14 OBS Tillfälligt stängt Lördag 28/3

PRONTO KAKEL

Butiker i Malmö/Vellinge Pronto_Kakel_Kontakt_QR_-_Kopia(1)
Butik i Vellinge Kontakt
Kompanigatan 29, 235 32 Vellinge Tel: 040 – 466 460, E-post: info@prontokakel.se

 

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • youtube
  • Pinterest
  • Google Plus