Information Kakel mm

Information om kakel, klinker.

Copyright Pronto Kakel

Copyright Pronto Kakel 2014.

Information-klinker-läggning  information-kakel

Varför ska man välja kakel och klinker med omsorg och välja hög kvalité? Sammanfattningsvis kan man säga att det finns inget skäl alls att köpa dyrt… men 100 skäl att köpa kakel, klinker natursten till ert boende med kvalité, eller som Warren Buffett den legendariske investeraren från Omaha uttrycker sig ”värdet ligger inte i priset utan det du får!” Läs gärna vidare i informationen så förklarar vi närmare.

Klinker / Granitkeramik är en bränd keramisk platta av lera som används för beklädnad av företrädesvis golv, men även väggar, terrassgolv, utvändiga trappor och badrum m.m.

Klinker är av s.k. stengods, ett tätare keramiskt material än kakel och passar därför utmärkt till både vägg och golv och ibland även utomhus om de är frostbeständiga och bör då ha en vattenabsorption under 0,5 %.

Klinkerplattor kan vara både glaserade eller oglaserade. Passar både i våta och torra utrymmen. Den glaserade plattan är något mer fläcktålig och är därför bättre i miljöer där det finns risk för spill av kemiska produkter mm.

Klinkers kan användas på både vägg och golv. Klinkern finns i mycket större variation och blir mer och mer populärt att använda även på vägg i t.ex. badrum.

Vad är skillnaden mellan en kakelplatta och en klinkerplatta kännetecknas av en avsevärt högre täthet i godset hos klinkerplattan. Detta ger högre hållfasthet samt slitstyrka hos klinkerplattan. Den högre tätheten ger också bättre hållbarhet i såväl frost/kyla som i värme vid till exempel golvvärme.

Kakel är lergodsplattor med glasyr på en sida, används som skyddande och ofta dekorativ väggbeklädnad. Kakel har en hög vattenabsorption ofta överstigande 10 % och passar därför inte bra utomhus om det finns risk för vattenbegjutning och eller frost.

Kakel används ofta på vägg i t.ex. simhallar, badrum och kök, samt i olika lokaler för livsmedel och deras tillverkning. En typ av kakel finns som utvändig dekorativ beklädnad på kakelugnar.

Kakelbeklädnad tål inte frost eftersom kakel suger åt sig fukt; klinker är mer frostsäker. De olika miljöerna är att beakta vid montering av kakel samt de olika sättbruken och fogbruken.

Kakel är keramikplattor av relativt poröst s.k. lergods, som alltid är glaserade. Passar till väggar, både i våta och torra utrymmen inomhus. Kakelplattor ska inte monteras i pool utan där använder man företrädesvis, klinkerplattor, klinkermosaik eller glasmosaik.

Mosaik är en dekorativ komposition av olikfärgade små bitar av porslin, sten eller glas ofta förmonterade på nät som fästs på ett hårt underlag med fix så att bitarna bildar ett mönster eller en bild. Mosaiker har förmodligen skapats i alla kända kulturer. De första kända mosaikerna är åtminstone 5000 år gamla. Glasmosaik passar på vägg och kan även läggas på golv i en repfri miljö (barfota miljö).

Sjösten är inte ett keramiskt material utan olika typer marmor som tumlats med sand/stenar för önskad ytstruktur. Sjösten i större format tumlas normalt inte, istället kantstötts och blästras ett rustikt utseende fram.

Natursten är en naturlig stenprodukt skuren från äkta stenblock. Natursten finns i olika former så som t ex marmor.  Travertin och Bianco carrara, kalksten, skiffer och granit. Hos Pronto Kakel hittar du ett brett sortiment av naturstensplattor och även naturstensmosaik i alla dess former och utförande. Observa gärna att även natursten från olika delar av världen kan skilja i kvalité både i stenens underliggande struktur och bearbetning se till att du vet vad du köper.

Terrakotta (it. terracotta, av terra, jord, lera, och cotta, bränd; fr. terre cuite), bränt men oglaserat, vanligen rödbrunt lergods, i regel avses bara det finare oglaserade lergodset med porös, ogenomskinlig massa, en underavdelning av de keramiska tillverkningarna. Terrakotta användes redan under antiken som vägg- eller golvbeklädnad till ornamentik, skulpturer och kärltillverkning. Vissa typer av Terrakotta är av extra hög kvalité och är frostbeständig detta garanteras av fabriken. Den vackraste Terrakottan är den handslagna (handgjord) i träformar ”Fatto a Mano” denna Terrakotta ger ett rum med mycket rustik och varm känsla.

Varför kvalité? Generellt kan man säga att uttrycket ”man får vad man betalar för” givetvis gäller även i kakel branschen och för en lekman kan det vara mycket svårt att avgöra skillnaden mellan en kakel platta med bra kvalité och en undermålig. Är du det minsta osäker fråga en fackman så behöver du inte bli besviken efteråt.

Billiga kakel är brända kortare tid (spar energi) och mindre antal gånger och är därför oftast skörare har högre vattenabsorption samt är ojämna i storleken. Det förkommer att plattorna kan vara både konvexa och/eller konkava. Glasyren kan vara behäftad med s.k ”Pinholes” där leran bakom glasyren ligger öppen mot omgivningen. Det ser man vanligtvis först efter fogning då dessa mikrohål hål är fulla med fogmassa i en annan kulör en kakel har (går inte att ta bort). Kaklet kan även vara behäftat med mikro sprickor som ger samma resultat som ovan.

Glasyren kan vara mer eller mindre som ett apelsinskal i strukturen svårt att se utom i rätt vinkel, en vinkel som blir rätt när kaklet är uppsatt och solen lyser in eller tak spottarna tänds mindre roligt när man kanske lagt ner en hel del pengarna för att skapa sitt drömbadrum.

Utrustning ofta används ofta gamla maskiner som är kasserade i Italien/Spanien och återanvända i låglöneländer som Kina och Indonesien. Detta kan bl.a.. ge ett suddigt eller diffust tryck i plattans tryck/glasyr och slitstyrkan på vissa av dessa klinker passar bara till barfota trafik.

Ingobbio på kakel I vissa fall saknas helt ”Ingobbio” som skall vara applicerad mellan leran och yt glasyren på kakel, annars blir resultatet att man ser vattenfläckar rakt igenom plattan efter man duschat tills dess att plattan torkat ut igen.

Billig glasmosaik kan t.ex. ha vanlig färg på baksidan istället för att antingen ha en glasyr på baksidan eller vara helt genomfärgade, samt att nätet och eller klistret på vilken glasyren monteras kan vara helt eller delvis vattenlösligt, samt att mosaikbitarna kan vara ojämna i både storlek och tjocklek. Mosaiken kan även vara behäftad med små mikrohål ”Pinholes” som kan vara svåra att se men beror på orent glas eller för snabb tillverkning, och i dessa porer fastnar sedan fogmassa och blir då omöjlig att få bort.

Dyrare kakel eller klinker är brända under längre tid och vid en högre temperatur, vilket ger ett homogenare material som blir både hårdare och mindre absorberande och därför helt enkelt ger oss en tåligare platta. Storleken är jämn eller t.o.m. helt exakt om vi talar om rektifierade plattor, eftersom de är uppmäta och vattensågade från fabriken, ofta med en liten fas på kanten för att skydda mot flisning vid slitage.

Klinker eller kakel plattor av olika storlek i samma serie kan blandas i olika typer av läggningsmönster eftersom fabriken har sett till att de är modulära och går att kombinera.

Kakel glasyren är av högsta kvalité och ger ett golvmaterial som både tål att läggas i offentlig miljö som t.ex. köpcentrum, flygplatser och liknande, och även på fasad utomhus eftersom de är 100% frostsäkra.

Utöver detta pratar man om så kallade ”Facce” ansikten detta är ett mått på hur många olika utseenden en serie plattor har av samma storlek ofta upp mot 60-70 olika mönster på en klinker av högre kvalité, man slipper plastmatta syndromet som ofta blir fallet om plattan bara har ett eller 2 olika mönster eller struktur.

Slutligen används uttrycket ”Tutta massa” lera med samma färg rakt igenom eller ”Massa colorata” färgad lera i samma kulör som top glasyren, vilket t.ex. innebär att en liten skada i glasyren inte syns.

Notera gärna att man ofta läser på olika bloggar på nätet, skrivet av självpåtagna specialister, ”att det inte finns någon anledning att köpa dyrt” och det gör det inte! men det finns 100 anledningar att köpa kvalité.

”Om någonting har kvalité så har det också ett värde”

Kontakta oss gärna om ni vill ha mer information. Har ni t.ex. en specifik fråga avseende kakel, klinker eller natursten eller tätskikt i badrum mm. så mejla oss gärna på info@prontokakel.se eller besök vår 600m2 stora kakel utställning i Vellinge söder om Malmö så svarar vi er efter bästa förmåga.

Välkomna in vår butik för att bli unik med noga utvald keramik.

/ProntoKakel

PS.

Ni kan även läsa mer och få ytterligare information om keramiska material som kakel, klinker mm på vår kakelblogg kakeltwitter.com en blogg helt och hållet skapad för dig med intresse för heminredning, husdesign, badrums utformning, inredningsarkitekt, arkitekt och trädgårdsarkitekter mfl.

Öppettider i butikerna
Öppettider

Öppettider i vår butik i Vellinge.

  • Mån – Tors 10-18
  • Fredag 10-16
  • Lördag 10-14 OBS Tillfälligt stängt Lördag 28/3

PRONTO KAKEL

Butiker i Malmö/Vellinge Pronto_Kakel_Kontakt_QR_-_Kopia(1)
Butik i Vellinge Kontakt
Kompanigatan 29, 235 32 Vellinge Tel: 040 – 466 460, E-post: info@prontokakel.se

 

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • youtube
  • Pinterest
  • Google Plus